sâmbătă, 12 aprilie 2008

Ecler

Avem nevoie de:
Pentru aluat:
-100 g untura
-200 ml apa
-1 lingurita sare
-1 lingurita zahar
-200 g faina
-5 oua
Cum procedam:
-punem pe foc untura cu apa,zaharul,sarea,lasam sa fiarba 5 minute dupa care adaugam faian si amestecam repede sa nu se prinda. Compozitia se da la racit. In compozitia rece se incorporeaza pe rand 5 oua. Punem ouale pe rand, deoarece poate nu e nevoie de toate 5 si compozitia va fi prea subtire. Daca ouale sunt mari, puneti 4. Amestecam pe rand ouale cu mixerul pana omogenizam tot. Ne pregatim o tava mare in care punem hartie de copt si spritam fie sub foarma lunguiata , fie sub forma rotunda aluatul. Putem pune si cu lingura direct pe tava (bunica mea asa face) si atunci ies rotunde fara forma pe care o lasa varful. Se coc 30 minute, la inceput primele 10 minute dam focul tare apoi lasam focul moale. Daca nu sunt suficient de coapte, ele se vor lasa dupa ce le scoatem din cuptor.
-nu avem voie sa deschidem aragazul, deoarce iarasi se vor lasa. Cand sunt gata, le scoatem din cuptor si dam la racit.
Reci taiem eclerele in 2.(asta inainte de umplere cu crema si frisca)
Avem nevoie pentru crema de vanilie:
-1 l lapte
- 150 g zahar pudra
-2 plicuri finesse de vanilie dr. otker(sau vanilie simpla)
-200 g faina
-6 linguri mari de frisca batuta(cele 6 linguri se iau din cei 400 g frisca batuta)
-5 galbenusuri
Mai avem nevoie de:
-400 g frisca lichida
-ciocolata pentru ornat deasupra
Cum procedam pentru crema de vanilie:
Mixam galbenusurile cu zaharul pudra, apoi adaugam faina, punem putin cate putin lapte pana incorporam tot laptele. Amestecam bine cu mixerul. Punem oala pe foc si amestecam cu o lingura de lemn sa nu se prinda, 15-20 minute. Crema trebuie fiarta bine, ca faina sa nu se simta(gustul nisipos pe limba). Trebuie sa avem rabdare. Ea va scadea intre timp putin, dar este foarta buna si merita. Nu se compara cu nici o alta crema. Cand crema e fiarta bine, dam deoparte si punem cele 2 plicuri finesse de vanilie dr. otker sau vanilie simpla. Dam crema la racit. Cand e rece, in ea se baga cele 6 linguri de frisca batuta(din cei 400 ml).Crema astfel nu va fi prea groasa ci numai buna de ornat.
Asamblare:
-taiem capacele la ecler
-spritam intai cu crema de vanilie
-spritam apoi cu frisca
-punem capacul de ecler
-stropim cu ciocolata
sfat:
-inainte de a stropi cu ciocolata, e bine sa lasam inainte eclerele la frigider cam 1 ora, sa se fixeze mai bine glazura
































2 comentarii:

Poti scrie aici!